Fotografia suprinde instantanee din realitatea vieții înconjurătoare. Poate accentua frumosul sau urâtul, prin compoziție sau tehnică sau poate prezenta doar adevărul. Poate creea povești care să ne atingă emoțional pe fiecare, în funcție de trăirile și experiențele personale. Acesta este și motivul pentru care am ales atelierul de fotografie ca activitate de educație non-formală în cadrul proiectului Nucleo – Activare în Ferentari.
Copiii cu vârsta între 6 și 14 ani, ce locuiesc și merg la școală în ZUM Ferentari, au fost încurajați să exploreze spațiile cunoscute din cartier, cu câte un aparat în mână și câteva informații teoretice. Timp de 6 zile au fost creatorii propriilor povești, identificând ușor-ușor preferințe și inclinații către un stil anume. S-au bucurat de reușitele proprii și ale celorlalți, iar la finalul fiecărei zile au primit feedback pe tehnică și compoziție.
Unii au preferat spațiul verde și casele, alții oamenii și colegii. Cu toții au ajuns, la final, să cunoască mai bine zona în care locuiesc, să își facă o părere despre ce le place și ce nu le place din ceea ce văd. Au putut pune întrebări și au primit răspunsuri. Au cunoscut care le sunt drepturile și limitările (la finalul fiecărei zile au înapoiat aparatele foto) și și-au făcut planuri pentru a doua zi. Și-au creat propiile povești și i-am ajutat să le dea contur, pentru ei, pentru noi și pentru ceilalți.
Sperăm că i-am încurajat să viseze la o viață mai bună, să își dea seama că unele schimbări țin de ei, de la o ajustare de lentilă și lărgirea cadrului, la o ajustare de optică și o privire de ansamblu. Sperăm că îi vom vedea alături de liderii din comunitate, identificând nevoile locuitorilor și purtând un dialog eficient cu autoritățile pentru a produce schimbări pe termen lung.